Gratitude

Wanneer: Zaterdag 21 oktober 2017 (20u30)
Bezetting: Jeroen Van Herzeele (sax), Louis Favre (drums), Alfred Vilayleck (bas)

Inkom: 12 € (niet-leden),10 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

Het power trio Gratitude laat overal waar ze spelen een stevig indruk na. Een dynamische groove, Afrikaanse ritmes en een dosis innemende lyriek zorgen voor een bijzonder pittige cocktail. Minder dan intens  wordt het nooit met dit trio dat de geest van Coltrane benevelt met  een geut Led Zeppelin invloeden. 
Gratitude speelde op grote festivals en kleine podia in binnen- en buitenland. Zo stonden ze in 2015 op het podium van Middelheimen, in 2016 speelden ze in Berlijn en ze  toerden dit  voorjaar succesvol doorheen Frankrijk.  Het trio bracht twee albums uit op het elNegocito label. Het nummer ‘Gratitude’ was een instant klassieker. In hun muziek gaat het van energiek en luid tot fragiel en lyrisch. Dit zinderende Frans-Belgische trio heeft alles in zich wat jazz anno 2017 boeiend en aanstekelijk maakt.

De Belgische saxofonist Jeroen Van Herzeele is gepokt en gemazzeld in de klassieke jazz maar tegenwoordig haalt hij zijn voldoening ook elders. In de acid-jazz-rock-rap van Greetings from Mercury bijvoorbeeld,  in The Unplayables van Ben Sluijs of bij de Afrikaanse karavaan van Mâäk’. Samen met Giovanni Barcella speelde hij jarenlang iedere maandagavond in duo in de El Negocito te Gent, een duo waarin de geest van John Coltrane nooit ver weg is. Van Herzeele speelt ook regelmatig het nieuwe Sal Larocca 4-tet. In het verleden was hij actief bij Natalie Loriers, Kris Defoort,  Toots Thielemans en Octurn. Als docent aan het Brussels conservatorium prikkelt en motiveert Van Herzeele de nieuwe generatie.

De Franse elektrische bassist Alfred Vilayleck begon rock te spelen op 12-jarige leeftijd. Nadien leerde hij jazz en improvisatie bij Serge Lazarévich en speelde hij zonder complexen alle genres.  Eric Barret, Joël Allouche, Marc Ducret, Steve Coleman, Fabrizio Cassol, Jim Black en John Tchicai kruisten zijn pad. Vilayleck is ook  terug te vinden aan de zijde van de musici van Mâäk en de link met Van Herzeele zorgt ervoor dat hij regelmatig in ons land kan spelen. In de regio van Montpellier is hij erg actief o.a. bij et collectief Koa. Aan het conservatorium van Montpellier onderwijst hij bas, jazz, rock en improvisatie.

De Franse drummer Louis Favre studeerde aan het Lemmens in Leuven en bleef in ons land plakken. Voor hij naar België kwam, kreeg ook hij in Montpellier les van Serge Lazarévich. Hij dook op aan de zijde van Manolo Cabras, Michel Hatzigeorgeou, Robin Verheyen en Tuur Florizoone. Met Selah Sue trok Favre één jaar op en samen componeerden ze ‘This World’ en ‘My Direction’. Hij is de mentor van de Brusselse percussiegroep Fanfakids.


Van Herzeele-Vilayleck-Favre of Gratitude verstaan de kunst van het balanceren en exploderen in trio. Een trio dat de luisteraar naar zich toehaalt om die vervolgens niet meer te lossen.