750 (Bart Maris - Jan Klare - Wilbert de Joode) + Dominik Mahnig

Wanneer: Zaterdag 02 december 2017 (20u30)
Bezetting: Jan Klare (altsax/klarinet/dwarsfluit/bassax), Bart Maris (trompet/flugelhorn/piccollotrompet), Wilbert de Joode (bas), Dominik Mahnig (slagwerk)

Inkom: 12 € (niet-leden),10 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)
 

Bart Maris grijpt met dit concert in Lokeren de kans om opnieuw samen te spelen met Jan Klare en Wilbert de Joode. Ze zijn gevestigde waarden in de hedendaagse Europese jazzscene en maken van de gelegenheid gebruik om samen te musiceren met het jonge talent Dominik Mahnig. In dit concert kan dit uniek viertal spannende improvisaties en boeiende composities op de luisteraar loslaten. Verschiet vooral niet als je een versie in driekwartsmaat van een volkslied van één of ander ver land de revue hoort passeren…

Bart Maris en de Duitser Jan Klare spelen al 15 jaar samen in 1000. Met het vertrek van drummer Michael Vatcher, die na een lang verblijf in Amsterdam terugkeert naar de V.S, puzzelden beiden muzikanten aan een vervolg op het succesvolle 1000. Die band bracht in het voorjaar de cd ‘Anthems’ uit met prettig gestoorde bewerkingen van een aantal volksliederen. Met dat programma stoffeerden ze ook een ‘afscheidstournee van en met Michael Vatcher’. Met 750 wordt het 4-tet herleidt tot een trio. Het instrumentarium neemt echter in omvang toe. Bart Maris (Flat Earth Society, Glits, X-Legged Sally, Peter Brötzman, Marc Moulin, Zita Swoon en nog zoveel meer) zal niet enkel de trompet bespelen maar ook bugel en piccolotrompet. Jan Klare monstert zijn rieten met een brede blik en neemt voor dit trio zijn altsax, klarinet, bassax en dwarsfluit mee. Dominik Mahning houdt het bij drums.

De Duitser Jan Klare is een generatiegenoot van Maris. Ze brachten met 1000 vier goed ontvangen cd’s uit. In The Dorf verzamelt Klare een pool van 25 muzikanten. Hij werkte samen met Luc Ex en heeft diverse groepen, o.a. Bambostic, een ode met een knipoog aan Earls Bostic. Dominik Mahnig is de jonge en grote belofte van de Keulse improscene. Hij werd in Zwitserland geboren en viel in onze contreien reeds te horen met The Great Harry Hillman. Ook werkte Mahnig samen met Simon Nabatov, Robert Landfermann, Philip Zoubek, Frank Gratkowski en Dieter Manderscheid; the usual suspects als het over jazz in Keulen gaat.

De Nederlandse contrabassist Wilbert de Joode begon begin jaren 80 als autodidact. Hij is een spilfiguur in de boeiende Nederlandse scene en speelde samen met o.a. Ab Baars, Eric Boeren, Han Bennink, Achim Kaufmann en Wolter Wierbos. Hij groeide uit tot een Europese topper. In Nederland werd Wilbert de Joode dit jaar bekroond met de prestigieuze Buma Boy Edgar prijs. Een tournee n.a.v. van deze trofee bracht hem op vele plaatsen in Nederland van Groningen tot Terneuzen, Tilburg en Baarle Nassau. Dit concert biedt de gelegenheid deze rasmuzikant in België aan het werk te zien.

750+Dominik Mahnig, zal in een licht gewijzigde bezetting en met vernieuwde energie putten uit de rijke ervaring van het 1000 4-tet. Ongetwijfeld weten ze de nieuwe situatie volledig uit te buiten, omdat muziek vervelt, vernieuwt en vooral vertelt!