Toine Thys' Orlando

Wanneer: Zaterdag 20 januari 2018 (20u30)
Bezetting: Toine Thys (sax), Maxime Sanchez (piano), Florent Nisse (bas), Niek de Bruijn (drum)

Inkom: 12 € (niet-leden),10 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

Voor het eerste concert van het nieuwe jaar nodigt de Lokerse Jazzklub een klasbak uit. De Brusselse saxofonist Toine Thys komt zijn nieuwe internationale band Orlando voorstellen. Met musici uit de Parijse en Rotterdamse jazzscène brengt hij muziek waarbij prikkelende energie wordt afgewisseld met virtuoze rustigere passages. Toine Thys liet zich voor deze groep inspireren door zijn reizen in de Balkan en in Afrika.

Toine Thys studeerde sax in Nederland bij John Ruocco en Ferdinand Povel. Take The Duck, één van de eerste bands waarmee hij toerde, was een internationaal samengesteld gezelschap. Hij houdt er een liefde voor internationale samenwerkingen aan over. Zijn orgeltrio met de Nederlander Arno Krijger -al dan niet met de Senegalese Hervé Samb als gast- scheert ook internationaal hoge toppen. Toine Thys speelt bij de Burkinese band Afrikan Protocol en is eveneens op diverse podia in België actief met een ware ‘wie is wie’ van de Belgische jazz (o.a. zijn broer Nicolas Thys, Jeroen Van Herzeele en Chris Joris). Met het trio van de Franse hammondspeler Matthieu Marthouret kwam hij reeds naar Lokeren. Verder werkte hij samen met o.a. Ben Monder, Jozef Dumoulin, Andrew D’Angelo, Reggie Workman. Afgelopen jaren trad hij regelmatig op met Urbex, de band van Alain Pierre. Toine Thys is het prototype van een hedendaagse saxofonist, grootgebracht met de grote traditie, maar de oren steeds geopend om nieuwe invloeden als een spons op te nemen. In de groep Orlando bespeelt Thys naast tenor- en sopraansax ook basklarinet, een instrument waarop hij minder te horen is maar dat hij schitterend naar zijn hand weet te zetten.

Uit Parijs komt pianist Maxime Sanchez over. Nadat hij zijn conservatorium in deze stad voltooide, speelde hij in Pandemonium van François Jeanneau en veroverde snel een plaatsje in de Franse jazzgemeenschap. Sanchez begint zijn eigen groep Flash Pig waarmee hij laureaat wordt van ‘L’European Jazz Compétition’. Met Flash Pig nodigt hij Emile Parisien en Manu Codjia uit als gast. Maxime Sanchez musiceerde eveneens samen met Magic Malik, Chris Cheek en Jakob Bro.

Voor hij naar Parijs kwam, was bassist Florent Nisse, al erg actief in Lyon. Hij is eveneens lid van Flash Pig, de groep van Maxime Sanchez en Gauttier Garrigue (ooit in Lokeren met Matthieu Marthouret). Daarnaast speelt Florent Nisse bij Yaron Herman, Didier Lockwood, Dayna Stephens, Logan Richardson en Michel Portal. Onlangs toerde hij nog met de Amerikaan Seamus Blake met wie hij ook een cd inblikte.

Van bij onze noorderburen komt de jonge drummer Niek de Bruijn. Hij groeide op in Zundert, op een steenworp van de Belgische grens en studeerde af aan het Rotterdamse conservatorium. Momenteel wordt hij veel gevraagd en speelt regelmatig met Roby Lakatos, Bireli Lagrene, Bart Wirtz en The Houdini's. De Bruijn werkte samen met Michiel Stekelenburg, Ellister van der Molen en Ed Verhoef in wiens band hij Toine Thys ontmoette. Hij won in 2013 de Nederlandse Erasmus Jazz Award.