Double Bill: Gerry De Mol + Vardan Hovanissian & De Peperbuskers met hun Lokerse liedjes

Wanneer: Zaterdag 03 februari 2018 (20u30)
Bezetting: Gerry De Mol (zang, gitaar), Vardan Hovanissian (duduk) en de Peperbuskers: Corien Van Bogaert (zang), Jan Coppieters (klarinet, sax, fluiten en zang), Luc Van Hende (zang, cister, ukelele, gitaar, mandoline, accordeon, fluiten), Paul De Schepper (gitaar) en Dirk De Cleen (contrabas).

Inkom: 12 € (niet-leden),10 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

Op zaterdag 3 februari komen twee groepen naar de Lokerse Jazzklub die niet echt jazz spelen maar eerlijke muziek met een stevige Lokerse binding. Het duo Gerry De Mol & Vardan Hovanissian en de Peperbuskers brengen hun Lokerse Liekskes.

Gerry De Mol is een eenvoudskunstenaar, een singer songwriter maar dan in zijn moedertaal, een zanger-liedjesschrijver dus. Bovendien een gitarist die met een gedegen muzikale bagage zijn eenvoudige kleine liedjes volledig laat openbloeien. Oprichter van Oblomov, schrijver en uitvoerder van ‘Kleine Blote Liedjes’ met Eva De Roovere maar  ook actief bij Miek en Roel, Paul Rans, BJ Scott en Ghalia Benali. Gerry De Mol komt solo met zijn programma ‘Vrolijkheid in Slow Motion’, waarin de waarheid aan het licht komt over Nietsche en Darwin, waarin de Schemering en Leopold II de revue passeren en waarin we op zoek gaan naar of we nog wel goe bezig zijn. Waarin vele nieuwe liederen en een handvol gekende melodieën u zullen meenemen naar dichte oorden.… een ideale start voor een gevarieerde muzikale avond.

Vardan Hovanissian is een Armeense doudoukspeler.Vardan Hovanissian ontwikkelde zich over de jaren tot één van de meest prominente meesters van de ‘duduk’, de dubbelrietfluit die de klank en ziel van Armenië als geen ander uitademt De doudouk is één van de oudste instrumenten met dubbelriet ter wereld.
Vardan Hovanissian toerde heel de wereld rond (Europa, Canada, Azië, Rusland en Australië) als solist, in duo met Emre Gültekin, in quartet met de groep Arax, met de Israëlische zangeres Yasmin Levy of de Algerijn Abdelli. In Armenië speelde hij bij het nationale volksmuziekensemble en bij de groepen Gandzsar, Marathouk, Ervand Saharouny.

 

 

In het tweede gedeelte staan niet twee muzikanten op het podium maar een grotere groep muzikanten die ‘Lokerse Liekskes’ brengen. De Peperbuskers -een samentrekking van peperbus (bijnaam van de Sint-Laurentiuskerk) en streetbuskers (straatzangers)- zijn ondertussen een vaste waarde in de Durmestad. Ze waren oorspronkelijk een promo-groepje dat in 2016 vlug opgericht werd om het project ‘Lokerse Liekskes’ onder de aandacht te brengen op markten en andere gelegenheden die veel volk trokken. Het bleek voor de voorheen met elkaar onbekende muzikanten zo plezierig om samen te spelen dat ze dat vandaag nog altijd doen. Nog steeds zijn de Lokerse liedjes prominent aanwezig, maar gaandeweg zijn er ook muziekjes uit de ruimere volksmuziek in het repertoire binnen gedanst. Deze liedjes werden gezongen ruwweg tussen 1850 en 1950 al zijn er enkele oudere bij. De groep brengt eigenlijk een ode aan de vergeten marktzangers en gelegenheidszangers uit Lokeren. Een Lokeren waar zingen op café, thuis en op het werk de normaalste zaak van de wereld was. In die periode waren de liedjeszangers brengers van nieuws dat zowel vrolijk als gruwelijk kon zijn. Ademloos luisterden de toehoorders naar moordverhalen ’s zomers op de markten. In de winters  zocht men warmte en gezelligheid op in de talrijke café chantants waar er door de zanger van dienst in de late uren ook al eens een ondeugender deuntje werd ingezet.

De groep bestaat uit: Corien Van Bogaert (zang), Jan Coppieters (klarinet, sax, fluiten en zang), Luc Van Hende (zang, cister, ukelele, gitaar, mandoline, accordeon, fluiten), Paul De Schepper (gitaar) en Dirk De Cleen (contrabas).