Double Bill: Gerry De Mol & De Peperbuskers met hun Lokerse liedjes

Wanneer: Zaterdag 03 februari 2018 (20u30)
Bezetting: Gerry De Mol (zang, gitaar) en de Peperbuskers: Corien Van Bogaert (zang), Jan Coppieters (klarinet, sax, fluiten en zang), Luc Van Hende (zang, cister, ukelele, gitaar, mandoline, accordeon, fluiten), Paul De Schepper (gitaar) en Dirk De Cleen (contrabas).

Inkom: 12 € (niet-leden),10 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

Op zaterdag 3 februari komen twee groepen naar de Lokerse Jazzklub die niet echt jazz spelen maar  eerlijke muziek met een stevige Lokerse binding. Gerry De Mol is een instituut in de Belgische muziekwereld en de Peperbuskers brengen hun Lokerse Liekskes.

Gerry De Mol is een eenvoudskunstenaar, een singer songwriter maar dan in zijn moedertaal, een zanger-liedjesschrijver dus. Bovendien een gitarist die met een gedegen muzikale bagage zijn eenvoudige kleine liedjes volledig laat openbloeien. Oprichter van Oblomov, schrijver en uitvoerder van ‘Kleine Blote Liedjes’ met Eva De Roovere maar  ook actief bij Miek en Roel, Paul Rans, BJ Scott en Chali Benali. Gerry De Mol komt solo met zijn programma ‘Vrolijkheid in Slow Motion’, waarin de waarheid aan het licht komt over Nietsche en Darwin, waarin de Schemering en Leopold II de revue passeren en waarin we op zoek gaan naar of we nog wel goe bezig zijn. Waarin vele nieuwe liederen en een handvol gekende melodieën u zullen meenemen naar dichte oorden.… een ideale start voor een gevarieerde muzikale avond.

In het tweede gedeelte staat niet één muzikant op het podium maar een groep muzikanten die ‘Lokerse Liekskes’ brengen. De Peperbuskers -een samentrekking van peperbus (bijnaam van de Sint-Laurentiuskerk) en streetbuskers (straatzangers)- zijn ondertussen een vaste waarde in de Durmestad. Ze waren oorspronkelijk een promo-groepje dat in 2016 vlug opgericht werd om het project ‘Lokerse Liekskes’ onder de aandacht te brengen op markten en andere gelegenheden die veel volk trokken. Het bleek voor de voorheen met elkaar onbekende muzikanten zo plezierig om samen te spelen dat ze dat vandaag nog altijd doen. Nog steeds zijn de Lokerse liedjes prominent aanwezig, maar gaandeweg zijn er ook muziekjes uit de ruimere volksmuziek in het repertoire binnen gedanst. Deze liedjes werden gezongen ruwweg tussen 1850 en 1950 al zijn er enkele oudere bij. De groep brengt eigenlijk een ode aan de vergeten marktzangers en gelegenheidszangers uit Lokeren. Een Lokeren waar zingen op café, thuis en op het werk de normaalste zaak van de wereld was. In die periode waren de liedjeszangers brengers van nieuws dat zowel vrolijk als gruwelijk kon zijn. Ademloos luisterden de toehoorders naar moordverhalen ’s zomers op de markten. In de winters  zocht men warmte en gezelligheid op in de talrijke café chantants waar er door de zanger van dienst in de late uren ook al eens een ondeugender deuntje werd ingezet.

De groep bestaat uit: Corien Van Bogaert (zang), Jan Coppieters (klarinet, sax, fluiten en zang), Luc Van Hende (zang, cister, ukelele, gitaar, mandoline, accordeon, fluiten), Paul De Schepper (gitaar) en Dirk De Cleen (contrabas).