Mephiti

Wanneer: Zaterdag 24 maart 2018 (20u30)
Bezetting: Erik Bogaerts (sax), Stijn Cools (drums), Bert Cools (gitaar), Indrė Jurgelevičiūtė (kankles), Ruben Machtelinckx (gitaar), Brice Soniano (bas)

Inkom: 12 € (niet-leden),10 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

Mephiti is het geesteskind van saxofonist Eric Bogaerts. In een behoorlijk originele bezetting worden jazz, folk, klassieke muziek en soundscapes ondergedompeld in een verstillende Scandinavische sfeer. De muziek klinkt lyrisch en ingetogen. Door de inbreng van de kankles, een Baltisch snaarinstrument, krijgt het geheel dat mysterieus betoverend randje.

Saxofonist Erik Bogaerts leek voorbestemd voor de theaterwereld, maar uiteindelijk koos hij toch voor een jazzopleiding aan het conservatorium. Als jonge dertiger heeft deze muzikant al een heus muzikaal parcours achter de rug. Hij trad veel op met Alex Beaurain en schitterde bij  de Jelle Van Giel Group. Met Banjax won Bogaerts ooit Jazz Gent om direct daarna een gitaar- gedreven Kvintett uit te grond te stampen en de piano centraal te stellen in zijn Kvartett. Hij legt graag een Scandinavisch laag over zijn muziek. Erik Bogaerts componeerde de muziek voor Mephiti tijdens een residentie van twee maanden in het Zweedse dorpje  Harlösa.

Ruben Machtelinckx (Joachim Badenhorst, Thomas Jillings, Niels Van Heertum,… ) is een gitarist met een eigen aanpak en geluid, met aandacht voor detail en intensiteit. Hetzelfde kan gezegd worden van collega gitarist Bert Cools. Cools studeerde in Rotterdam. Hij dook reeds aan de zijde van Bogaerts op in Banjax en is samen met zijn broer, drummer Stijn Cools, bezieler van Book Of Air. Deze onwaarschijnlijke groep brengt verstilde muziek die bewust erg traag is om de relatie tussen klank en tijd te onderzoeken. Zowel Bert als Stijn zijn actief in het collectief Granvatt. Met AAN/EOP maken ze deel uit van New Wave Of Belgian Jazz, jonge vernieuwende groepen die afgelopen december in de Ancien Belgique een nieuw publiek op sleeptouw namen.

De Litouwse Indrė Jurgelevičiūtė speelt een bijzonder snaarinstrument, de kankles. Ze is regelmatig terug te vinden in projecten van de broertjes Cools.

De Franse bassist Brice Soniano was er vier jaar terug ook al bij, toen Erik Bogaerts met zijn Kvartett langskwam. In Lokeren kon men hem ook al bewonderen aan de zijde van Lionel Beuvens en Natashia Kelly. Brice Soniao speelt ook bij o.a. Joachim Badenhorst en Kasper Tom. Nu al rekent men hem bij één van de betere en originelere bassisten in Europa.