Joachim Badenhorst invites

Wanneer: Zaterdag 14 april 2018 (20u30)
Bezetting: Joachim Badenhorst (rieten), Raphael Vanoli (el. Gitaar), Gerri Jaeger (drums), Riuichi Daijo ( gitaar)

Inkom: 15 € (niet-leden),13 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

Joachim Badenhorst valt al jaren niet meer weg te denken uit het jazz- en impro-circuit. Hij wordt met lof overladen voor zijn creativiteit en zijn open blik op de muziek. Steeds bereid om nieuwe wegen te verkennen, inviteert hij voor het concert in Lokeren een aantal internationale gasten waarmee hij graag musiceert.

Eigenlijk was het plan om in april het Han Bennink Trio te inviteren, een trio waarin saxofonist/klarinettis Joachim Badenhorst een niet onbelangrijk aandeel heeft. De tournee ging niet door, maar Badenhorst stelde voor om een avond met ‘nieuwe ontmoetingen’ te organiseren. Een denkpiste die we enkel konden toejuichen.

De Belgische rietblazer Joachim Badenhorst studeerde in Amsterdam bij Michael Moore. Meer dan 10 jaar terug kwam hij al eens naar Lokeren, in het gezelschap van Karel Van Marcke. Hij speelde in zijn beginjaren ook als gast bij Eve Beuvens en bij Moker. Vrij snel werd duidelijk dat Badenhorst over uitzonderlijke talenten beschikte. Hij pendelde een aantal jaren tussen New York en Europa, speelde zowel live als op cd met mensen als Kris Davis, Tony Malaby, Thomas Heberer en Noel Akchoté. Hij is een man van vele ontmoetingen en heeft ook een aantal vaste groepen waarmee hij al jaren werkt: Rawfishboys (een duo met Brice Soniano), Balonio (met Pascal Niggenkemper en Franz Loriot) en Mogil (IJslandse folkjazzimpro). Met zijn bijzondere en eclectische band Carate Urio Orchestra betoverde Badenhorst een aantal jaren terug de tent van Middelheim. Ondertussen is hij terug te vinden in de catalogi van o.a. Clean Feed Records en Songlines. Het Amerikaanse tijdschrift DownBeat wijdde een artikel aan deze muzikant die zich thuis voelt in vele groepen maar even graag acte de présence geeft als solo artist.

Gitarist Raphael Vanoli studeerde in Amsterdam bij o.a. Maarten van der Grinten. Hij ontwikkelde een unieke speelwijze waarbij hij zijn gitaarsnaren licht aanraakt en aanblaast. Met de toevoeging van enige elektronica leidt dit tot een coherent concept waarmee hij de klankverkenning achter zich laat om te komen tot een originele muziek met verrassende klankkleuren. Vanoli werkte reeds samen met Jozef Dumoulin, Teun Verbruggen, Wolfert Brederode en Achim Kaufman. Hij is eveneens uitvoerder van hedendaagse klassieke muziek (Louis Andriessen, Frederic Rzewski).

De Oostenrijkse drummer Gerri Jäger woont net zoals Vanoli al enige tijd in Amsterdam. Met de gitarist speelt hij in o.a. Knalpot en Stolpernova. Hij houdt ervan te morrelen aan de grenzen in de muziek en de grenzen tussen muziekgenres spelenderwijs in vraag te stellen. Met Naked Wolf van Luc Ex bracht hij op El Negocito Records een album uit. Met die band toerde hij vorig jaar doorheen Canada.

Met de Japanner Riuichi Daijo komt een tweede gitarist mee voor het concert in Lokeren. Joachim Badenhorst speelde vorig jaar, tijdens een tournee in Japan, regelmatig samen met hem. Daijo musiceerde reeds samen met vrije zielen als Tristan Honsinger en Gianni Gebbia. Hij is een gitarist die de erfenis van de grote Derek Bailey levendig en bij de tijd houdt. Daijo is heel actief in de jazzscene in Tokio, wat hem niet belet af en toe naar Europa af te zakken voor boeiende ontmoetingen.