FUSK

Wanneer: Zaterdag 03 november 2018 (20u30)
Bezetting: Kasper Tom Christiansen (drums), Rudi Mahall (rieten), Thomasz Dabrowski (trompet), Andreas Lang (bas)

Inkom: 15 € (niet-leden),13 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

Het internationaal viertal Fusk brengt creatieve en fantasierijke jazz. Ze laten de do’s en don’ts van het genre ver achter zich om eigen geluid te ontwikkelen. Hun muziek bestrijkt een breed spectrum van knappe melodieën en complexe structuren die met sardonisch genoegen door elkaar geschud worden. Ernstig en geestig terzelfdertijd laten ze een unieke wind waaien doorheen jazzland, niet in het minst door de adembenemende basklarinettist Rudy Mahall. Een feest voor het oor.

De Deense drummer Tom Kasper is één van die jonge orkestleiders die de neus aan het venster steken binnen de Europese jazz. Hij studeerde in Odense (Denemarken) en leefde en werkte enige tijd in Berlijn. Kasper Tom speelde met generatiegenoten uit Scandinavië, Polen en Duitsland. In Fusk kan hij zijn meest avontuurlijke composities tot bloei laten komen. Met de Spaanse saxofonist Cesar Joaniquet en de Franse bassist Brice Soniano heeft hij een prachtig trio waarmee hij gekend standardrepertoire op een onverwachte manier laat schitteren. Naast Fusk en het trio leidt hij nog verschillende andere groepen en bracht hij diverse cd’s uit.

Rietblazer Rudy Mahall geniet een iconische status binnen de internationale jazz en avant garde scene. Deze begenadigde instrumentalist heeft een uitzonderlijke geluid op de basklarinet. Hij projecteert de erfenis van Eric Dolphy projecteert de 21ste eeuw in, met grote intervallen tussen het hoge en lage register. Achter de schijnbare holder de bolder aanpak zit gestileerde en uitgepuurde lyriek. Mahall speelde bij Monk’s Casino van Alexander von Schlippenbach, aan wiens zijde hij ook opduikt in duo of in het formidabele en mythische Globe Unity Orchestra. Samen met Tom Kasper heeft hij eveneens een trio met von Schlippenbach. Mahall bracht met Aki Takase een eerbetoon aan de illustere Eric Dolphy. Verder speelde nog met o.a. Connie Bauer, Ray Anderson, Barry Guy, Thomas Heberer en Kenny Wheeler. Dit voorjaar maakte hij indruk tijdens een concert van Oorstof in De Singel waar hij met Rotozaza demonstreerde hoe power play met zijn vieren kan klinken.

De Poolse trompettist Thomas Dąbrowski heeft Kopenhagen als uitvalsbasis. Ook hij wordt beschouwd als één van die talentvolle jonge snaken die de Europese jazz mee kleur geven. Hij werkte samen o.a. Lotte Anker, Kasper Tranberg, Mette Rasmussen, Evan Parker, Gilad Hekselman en Avishai Cohen. Met de Amerikaanse drummer Tyshawn Sorey trad hij op en nam hij een cd op.

De Deense bassist Andreas Lang begon op zijn 16de bas te spelen. Hij studeerde bij Bo Stief in Odense. Lang werkte samen met Håvard Wiik, Hans Ulrik, Gunter Hampel en Tobias Delius. Met Philipp Gropper’s Philm stond hij vorige jaar op het podium van de Hamsessions, het gezelligste tuinfestival in de lage landen.