Conference Call

Wanneer: Zaterdag 17 november 2018 (20u30)
Bezetting: Gebhard Ullmann (rieten), Joe Fonda (bas), Michael Jefry Stevens (piano), Dieter Ulrich (drums)

 

 

Inkom: 15 € (niet-leden),13 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

Het internationale 4-tet Conference Call viert met een Europese tournee zijn 20-jarig bestaan. In die jaren bouwden ze de groep uit tot een gebalanceerd geheel. In de kleine microkosmos die ze scheppen, vinden de leden via hoofd- en zijwegen een gezamenlijk pad dat naar schoonheid voert. Conference Call nam 7 cd’s op en speelde op grote festivals zoals North Sea Jazz en het Istanbul Jazz Festival, maar concerteert met evenveel plezier in kleine clubs, waar de ervaring intenser kan zijn. ‘Poetry In Motion’ is de tittel van één van hun cd’s die perfect hun muziek omschrijft.

Gebhard Ullmann wordt beschouwd als één van de persoonlijkheden op de Berlijnse en internationale jazzscene. Deze (bas)klarinettist en tenorsaxofonist won in 2009 de Julius Hemphill Composition Award en kreeg twee jaar terug de Berlin Jazz Award. Sinds 2006 duikt hij op de Downbeat Critics Poll. Hij speelt bij Basemant Research (een groep met o.a. Steve Swell), heeft een fantastisch Klarinet Trio en bracht een aantal jaren terug de onvolprezen cd Tá Lam uit waarbij 10 rietblazers samen met een eenzame accordeonist de geest van Charles Mingus tot leven wekken. Momenteel musiceert hij in The Chicago Plan met de betere musici die deze stad de bieden heeft (Michael Zerang, Fred Longberg Holm…).

De gedreven bassist Joe Fonda viel in de jaren 80 op bij Anthony Braxton. Hij speelt graag met vrije geesten, maar heeft ook respect voor de grote traditie. Vandaar dat op zijn c.v. namen als Han Bennink, Wadada Leo Smith, Thomas Heberer, Perry Robinson en Oliver Lake zonder complexen naast deze van Charlie Persip, Lou Donaldson, Kenny Barron of Curtis Fuller staan. Hij speelde reeds samen met de Belgen Ben Sluijs, Kris Defoort en André Goudbeek. In Lokeren kwam Joe Fonda een aantal jaren terug reeds met The Nu Band. In zijn speelstijl slaagt hij erin vernieuwing en traditie met een vanzelfsprekend gemak aan elkaar te koppelen, waardoor hij een groot publiek kan aanspreken. Sinds een aantal jaren heeft hij een sterk impro duo met de Japanse Satoko Fujii en een knap trio met Barry Altschul en Jon Irabagon. Maar even belangrijk in zijn loopbaan was de ontmoeting met pianist Michael Jefry Stevens. Samen hebben ze verschillende groepen, o.a. de Fonda/Stevens Group (reeds te zien in Lokeren), het Eastern Boundry Quartet (met Hongaarse musici) en een 4-tet met Oliver Lake. Michael Jefry Stevens speelde ook met Mark Feldman, Lily White, Gerry Hemmingway, Miles Griffith, Valery Ponomarev en de betreurde Thomas Chapin. Stevens heeft een eigen pianotrio waarmee hij standards speelt en componeert hij stukken voor klassieke orkesten en kamerensembles. Deze muzikale veelvraat koppelt net als Joe Fonda een dosis nieuwsgierigheid aan bewondering voor de grote traditie. Hij lijkt, samen met Joe Fonda, het goede nieuws uit te dragen dat de scheiding tussen avant garde en mainstream jazz fake news is.

De Zwitserse drummer Dieter Ulrich vervoegde Conference Call in 2015. Hij is een veel gevraagd drummer en musiceerde reeds samen met Ray Anderson, Bob Mover, Trevor Watts, Tom Varner en Ernst Ludwig Petrowski. In Conference Call is hij de opvolger van George Schuller, Han Bennink en Matt Wilson die eerder de drum bemanden bij de groep.