Kabas + Luis Vicente

Wanneer: Zaterdag 19 januari 2019 (20u30)
Bezetting: Nils Vermeulen (bas), Jan Daelman (Fluit), Thijs Troch (Piano), Elias Devoldere (Drums) + Luis Vicente (trompet)

Inkom: 12  € (niet-leden),10 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

De jonge wolven van Kabas verkennen met een dosis nieuwsgierigheid de wereld van de improvisatiemuziek. Ze gaan daarbij zeer uitgekookt en gebalanceerd tewerk, waarbij ideeën, composities en improvisaties elkaar zuurstof geven. Kabas brengt de Portugees Luis Vicente mee, met wie ze vorig jaar een knappe cd maakten.

Kabas zijn vier generatiegenoten die in diverse groepen spelen, van rock over jazz tot impro. Ze kijken onbevangen naar de vrije en geïmproviseerde muziek waardoor hun verhaal verfrissend klinkt. Kabas brengt muziek die speelt met tijd en ruimte en oog heeft voor structuur en interactie. Bedachtzaam en oplettend creëren ze samen gedisciplineerde impro met een open einde.

Pianist Thijs Troch en fluitist Jan Daelmans trekken al jaren samen op. Ze stonden al in de Lokerse Jazzklub met Seraphic 4, met Kabas en met hun duo Keenroh, waarvan ze ook een XL versie op touw zetten met een deels wisselende bezetting. Met Keenroh nodigden ze meester percussionist Paul Lytton uit voor een straf electro-akoestische concert in het SMAK in Gent, waarbij hun compagnon de route Seppe Gebruers op de achtergrond met live processing een bijkomende laag over de muziek legde. Als duo werkten ze ook samen met drummer Teun Verbruggen (Northern Escorts) en gitarist Dirk Serries. Met the Milk Factory laten ze zich van hun meest melodieuze kant zien met instrumentale popsongs die vanuit het hoge Noorden lijken te komen.

Thijs Troch maakt ook deel uit van Hypochristmutreefuzz, een noiserockband vernoemd naar een compositie van Misha Mengelberg, en speelde samen met de grote bassist William Parker. Jan Daelman heeft dan weer een duo met bassist Nils Vermeulen, die tegenwoordig een drukke agenda heeft. Als hij niet speelt met de Laughin Bastards van Michel Mast, brengt hij met Koen De Cauter een ode aan Wannes Van de Velde en Georges Brassens of improviseert hij met Marcelo dos Reis en Luis Vicente in het Portugese Frame Trio. Drummer Elias Devoldere speelde een aantal jaren terug de finale van Humo’s Rock Rally met Nordman, de jazzgroep die een jong publiek wist aan te trekken met stevige powerjazz zonder franjes. Deze drummer musiceert met Thijs Troch in Jukwa en Hypochristmutreefuzz. Om maar te zeggen dat deze jonge generatie conservatoriumstudenten zich niet zomaar in één vakje laten opsluiten.

De Portugese trompettist Luis Vicente is een innemende persoonlijkheid die snel naam maakt in de improvisatiescene. Hij is lid van het Frame Trio met gitarist Marcelo dos Reis en speelt o.a. met John Dikeman. Met Valentin Ceccaldi heeft hij het Chamber 4 kwartet. Vicente teert op ontmoetingen en zijn pad kruiste dat van mensen als Wilbert De Joode, Wolter Wierbos, Mark Sanders, Alexander Hawkins en Mette Rasmussen. Samen met Rodrigo Amado en Luis Lopes zette hij Portugal op de improvisatiekaart van Europa.

Luis Vicente toerde reeds samen met Kabas door België en Portugal. De dubbel cd die ze daar in 2017 maakten (‘Negen/Live At Smup’) ontlokte lovende commentaar in de internationale jazzpers.