Ben Sluijs Quartet

Wanneer: Zaterdag 09 februari 2019 (20u30)
Bezetting: Ben Sluijs (altsax, fluit), Bram De Looze (piano), Lennart Heyndels (contrabas), Dré Pallemaerts (drums)

Inkom: 12  € (niet-leden),10 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

In zijn nieuwe kwartet laat Ben Sluijs zich bijstaan door enkele van de belangrijkste figuren uit de Belgische jazzscene: ervaren rot Dré Pallemaerts op drums en de jonge wolven Bram De Looze op piano en Lennart Heyndels op contrabas. Kortom een unieke combinatie van elkaar perfect aanvullende muzikanten. Je mag je verwachten aan poëtische, lyrische en soms mysterieuze en meditatieve jazz. Maar bovenal brengt dit viertal dromerige en intense muziek die deels los staat van partituren en conventies en die tegelijk terugvalt op sterke melodische patronen.

Ben Sluijs stelde dit nieuwe kwartet voor op Jazz Middelheim 2016. Ondertussen hebben ze er een tweede passage op dit festival opzitten. De cd ‘Particles’ die ze onlangs uitbrachten en die zeer lovend ontvangen werd, stellen ze nu voor in het clubcircuit.

Ben Sluijs is een integere saxofonist die vooral muziek met een eigen signatuur wil brengen. Het lijkt erop alsof hij voor elke fase van zijn loopbaan een ander kwartet samenstelt. In de jaren 90 begon hij het kwartet met Eric Vermeulen, Piet Verbist en Eric Thielemans, Iets na de millenniumwisseling kwam er een nieuw kwartet met opnieuw pianist Vermeulen, aangevuld met de expats Manolo Cabras en Marek Patrman en nu is er het kwartet met een mix van jong talent met gevestigde waarden.

Met Eric Vermeulen heeft Sluijs al 20 jaar een delicaat duo dat nog sporadisch optreed, met Christian Mendoza en Brice Soniano speelt hij in trio. Verder treedt hij tegenwoordig op met de jonge band Gizmo. Sluijs speelde ook samen met o.a. Philip Catherine, Toots Thielemans, Stacy Rowles, Bert Van den Brink, Michel Herr, Bert Joris, Nathalie Loriers, Chris Joris, Joe Fonda, John Betsch, Serge Lazarevitch.

Ben Sluijs en drummer Dré Pallemaerts zijn twee generatiegenoten die sinds de jaren 80 regelmatig met elkaar optrekken. Zo speelde Pallemaerts mee op Sluijs zijn allereerste cd. Pallemaerts geeft ondertussen les in Parijs, maar voor concerten met Sluijs maakt hij graag plaats in zijn drukke agenda. Pallemaerts begon aan de zijde van Jack Van Poll, maar ondertussen Hij speelde samen met Art Farmer, Kenny Werner, Tom Harrell, Yusef Lateef, Toots, John Scofield, Chris Potter… Hij heeft eigen internationale groepen waarin de namen Belmonde Brothers, Mark Turner, Jozef Dumoulin en Bill Carrothers opduiken. Hij nam als drummer van het Bill Carrothers Trio een cd op in de New Yorkse Village Vanguard. In het najaar 18 toerde hij in de Jazzlabseries met een internationale en jonge groep met o.a. de Duitse pianist Pablo Held.

Pianist Bram De Looze lijkt bezig aan de opbouw van een even indrukwekkend curriculum als Pallemaerts. Hij werd al op vrij jonge leeftijd opgemerkt en gevraagd bij diverse jazzgroepen. Hij studeerde een tijdje in New York bij Marc Copland en Reggie Workman en stond op het podium met Robin Verheyen. De Looze heeft een bijzonder soloproject waarbij hij op oude concertpiano’s speelt. Septych is zijn internationale band waarin o.a. Gebhardt Ulmann speelt. Hij speelt ook bij o.a. de Hongaarse drummer Dre Hocevar. Momenteel is De Looze ook actief bij het boeiende LABtrio en bij Pentadox.

Bassis Lennert Heyndels werd net als De Looze op jonge leeftijd opgemerkt. Hij studeerde in Nederland en speelt samen met o.a. Kaja Draksler, Jef Neve en Martin Salemi. In zijn eigen groep How Town spelen 4 zangeressen en de Letse giarist Matiss Cudars.

Het nieuwe Ben Sluijs Quartet kom zijn cd ‘Particles’ voorstellen.