Andy Middleton Quintet

Wanneer: Zaterdag 12 oktober 2019 (20u30)
Bezetting: Andy Middleton (sax), Allen Jones (drums), Tino Derado (pianist), Max Mucha (bas), Jeanfrancois Prins (gitaar)

Inkom: 18  € (niet-leden),15 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

De Amerikaanse saxofonist Andy Middleton wordt door muzikanten zoals Joe Lovano de hemel in geprezen. Middleton speelt jazz waarin kracht, verbeelding, lyriek en energie elkaar de hand geven. Dat kan enkel met een hechte groep, waarin de leden elkaar door en door kennen. Zijn internationale groep bestaat dan ook uit musici waar Middleton in diverse bezettingen beroep op doet en die elkaar perfect aanvoelen. Voor het optreden in Lokeren wordt het kwartet uitgebreid met de Belgische gitarist Jeanfrancois Prins, wiens pad dat van Middleton al bijna 30 jaar kruist.

Andy Middleton is een oude bekende voor de Lokerse Jazzklub. In 2012 kwam hij langs om het publiek zomaar in te palmen met zijn melodieuze post bop van internationaal niveau. In 1991 werd hij laureaat van Jazz Hoeilaart, een verre voorloper van Leuven Jazz. Hij maakte deel uit van het fabuleuze Maria Schneider Orchestra en speelde in New York met Lionel Hampton, Billy Hart, Richie Beirach, Dave Holland, Kenny Wheeler en een pak anderen. Vijftien jaar terug trok hij naar Wenen om les te geven, in de symbolische voetsporen van Art Farmer. Vanuit die uitvalsbasis onderhoudt hij goede contacten met topmusici uit Europa en toert hij met boeiende groepen doorheen het oude continent.

Drummer Allen Jones was er in 1991 bij toen Middleton in het concours van Hoeilaart met de hoogste prijs ging lopen. In die periode woonde en speelde Jones in Europa, o.a. bij The Fensters, een groep waarbij Middleton met François Theberge een twee-tenor-frontline vormde om van te likkebaarden. Ondertussen verhuisde Jones naar de West Coast van de Verenigde Staten waar hij momenteel woont. Dit belet hem niet om af en toe nog een terug te keren naar Europa, al was het maar omdat het zo goed klikt met Andy Middleton. Allen Jones speelde eveneens samen met Jim Pepper, Seamus Blake en Ingrid Jensen.

Pianist Tino Derado zag het levenslicht in Kroatië. Hij studeerde in New York en verbleef er uiteindelijk 12 jaar. Daarna trok hij naar Berlijn waar hij momenteel volop deel uit maakt van de boeiende en veelzijdig scene. Hij werkte samen met o.a. Bob Moses, Gary Burton, Randy Brecker en Craig Handy.

De Poolse bassist Max Mucha woont eveneens in Berlijn, waar bij studeerde bij o.a. Greg Cohen. Hij speelt bij diverse groepen met musici uit Duitsland, Tsjechië en Polen. Inner Spaces is één van de bands waarin hij actief is. Mucha werkte ook samen met Gary Thomas en Nelson Veras. Bij de vorige passage van Middleton maakte de Sloveens bassist Robert Jukič indruk, deze keer zou de verrassing wel eens uit Poolse hoek kunnen komen.

Voor het concert in Lokeren wordt het Andy Middleton Quartet uitgebreid tot een kwintet door de toevoeging van de Belgische gitarist Jeanfrancois Prins. Prins en Middleton go together a long way. Beiden waren finalist van Jazz Hoeilaart in 91, in New York kruisten hun paden elkaar en toen Middleton naar Wenen trok, verliet Prins de USA voor Berlijn. Sinds kort woont Jeanfrancois Prins terug in België. Door zijn vele concerten en opnames met zangeres Judy Niemack en saxofonist Lee Konitz groeide zijn reputatie. Prins werkte eveneens samen met Toots Thielemans, Kenny Werner, Fred Hersch, Lew Tabackin, Billy Hart en vele anderen. Hij nam diverse cd’s op met musici van beide zijden van de Atlantische Oceaan. Als gitarist geniet hij een uitstekende internationale reputatie. Het wordt een blij weerzien, want het is van zijn passage met Judy Niemack een goede 15 jaar terug dat hij nog eens naar de Lokerse Jazzklub kwam.