KODIAN TRIO

Wanneer: Zaterdag 28 maart 2020 (20u30)
Bezetting: Dirk Serries (gitaar), Colin Webster (sax), Andrew Lisle (drums)

Inkom:14 € (niet-leden),12 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

Als het gaat om energieke en rauwe vrije improvisatie, kent het Kodian Trio zijn gelijke niet. Dit internationaal gezelschap vormt al vijf jaar een working band die elke gelegenheid te baat neemt om te kunnen spelen. Hun gemeenschappelijk parcours zorgt ervoor dat de leden elkaar door en door kennen. Dit resulteert in een gebald groepsgeluid waarbij intens geïmproviseerd kan worden op het scherp van de snee. Ondertussen worden ze door liefhebbers van impro en free hoog aangeschreven. Muziek met zin voor avontuur…

De Belgische gitarist Dirk Serries begon in de tachtiger jaren. Aanvankelijk maakte hij muziek op het raakvlak tussen ambient en minimal music. Serries kan als geen ander een drone laten opwellen, maar de laatste jaren is hij ook actief als free improviser, waarbij hij gitaareffecten achterwege laat en gaat voor het naakte geluid van de gitaar. Naast het Kodian Trio werkte hij ook samen met o.a. John Dikeman en Luis Vicente. Met Tonus heeft hij een middelgroot ensemble waarin hij kamerjazz en vrije improvisatie weet te integreren. Dirk Serries is uiterst productief op o.a. zijn eigen New Wave Of Jazz label, en die naam vertelt eigenlijk alles.

Saxofonist Colin Webster komt uit Londen en is een toonaangevend muzikant uit de avant garde scene. Hij specialiseert zich in extreme toonconfiguraties, van minimaal tot abstract en dynamisch. Wat New Wave Of Jazz voor Serries betekent, is Raw Tonk Records voor Webster: een eigen label en muzikale uitlaatklep.

Drummer Andrew Lisle komt eveneens uit Engeland. Hij speelt avant garde maar haalt de inspiratie eveneens uit de jazz. Lisle woonde een tijdlang in Portugal maar trok terug naar London. Hij is bijzonder actief in de Europese muziekscene.

Het Kodian Trio is een voluit hedendaags impro trio dat de liefhebbers van avontuurlijke muziek zal aanspreken. Guy Peeters maakte volgende rake observatie over hun album III: “Ze spelen met een sound die meer dan eens refereert aan punk met het mes tussen de tanden, maar ze zijn ook wel meer dan geweldenaars. De interactie is te vinnig, te gevarieerd en te zoekend om af te doen als bot geweld. Doorheen het hele album vind je voorbeelden van evenwicht, nuance en vooral actieve voelsprieten”. Als aanbeveling kan dit tellen.