Sam Hylton Quartet feat. Billy Hart

Wanneer: Zaterdag 23 mei 2020 (20u30)
Bezetting: Sam Hylton (piano), Moritz Stahl (sax), Martin Zenker (bas), Billy Hart (drums)

Inkom:18 € (niet-leden),15 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

De internationale band van Sam Hylton draait rond de originele composities van de leider en werk dat refereert naar de rijke jazztraditie. Drummer Billy Hart maakt niet alleen deel uit van die jazztraditie, hij verpersoonlijkt de muzikant die de jazz laat vervellen zodat ze hedendaags blijft klinken. Met een mix van musici uit twee continenten en van drie generaties gaat het bij het Sam Hylton Quartet niet enkel om het verleden, de muziek klinkt zoals jazz in 2020 klinken kan. Aan het einde van deze tour duiken ze de studio in om een cd op te nemen.

De jonge Amerikaans pianist Sam Hylton studeerde in Seattle bij o.a. Cuong Vu en Ted Poor. Hij vervolledigde zijn studies in München. Hij werkte kort samen met Manfred Eicher van het ECM label en schreef muziek voor diverse films. In Duitsland speelt hij bij Ark Noir, een collectief dat met klankleuren tovert in een eclectische setting waarin jazz, rock, electonica en samples gebruikt worden. Sam Hylton werkte al samen met o.a. Billy Hart en Bill Frisell.

Drummer Billy Hart kan gerust een levende legende genoemd worden. Hij speelde samen met enkele van de belangrijkste jazzmusici. Begin jaren 60 musiceerde hij in zijn thuisbasis Washington met o.a. Otis Redding, Sam en Dave, Shirly Horn en Buck Hill en Wes Montgomery. In 68 trok hij naar New York waar hij al snel naam maakte. Hart musiceerde met Wayne Shorter, McCoy Tyner, Stan Getz en maakte deel uit van het Herbie Hancock 6-tet. Als freelancer werkte hij samen met Miles Davis (‘On The Corner’, ‘Tutu’) , Marian McPartland, Joe Zawinul, Kenny Barron, Lee Konitz, Joe Lovano en nog veel anderen. Hij geeft les aan het gerenommeerde Oberlin Conservatory en geeft workshops zowat overal ter wereld.

Hij werkt graag samen met jonge muzikanten en heeft een eigen 4-tet met Mark Turner, Ethan Iverson en Ben Street. Billy Hart speelde al in Lokeren met het James Newton Quartet en met een eigen trio met Martin Zenker en Johannes Enders. Hij staat op de grote jazzpodia maar hij speelt even graag in de kleine clubs, om de vinger aan de pols te houden en omdat hij energie kan putten uit het contact met het publiek.

De Duitse saxofonist Moritz Stahl maakt volop deel uit van de Münchense jazzscene. Op 16-jarige leeftijd vervoegde hij de rangen van het Landesjugendjazzorchester of Bavaria en 5 jaar later werd hij lid van het Bundesjazzorchester (BuJazzO) o.l.v. Jiggs Wigham. Stahl is mede-oprichter van Ark Noir. In 2016 won hij de Kurt Maas Jazz Award. Hij musiceerde reeds samen met John Hollenbeck, Richie Beirach, Aaron Parks, en Dusko Goykovich.

De Duitse bassist Martin Zenker is in de Lokerse Jazzklub geen onbekende. Hij trad er reeds op met o.a. Valery Ponomarev, Tim Armacost, John Marshall, Billy Hart, Dmitri Baevsky en Don Braden. Martin Zenker is eveneens een gewaardeerd pedagoog. Hij gaf o.a. les in Seoul, Korea en Ulanbataar, Mongolië of all places. Als een hedendaagse muzikale globetrotter gaat hij waar de muziek hem brengt.