Moritz Stahl Quartet

Wanneer: Zaterdag 23 mei 2020 (20u30)
Bezetting: Sam Hylton (piano), Moritz Stahl (sax), Nils Kugelmann (bas), Sebastian Wolfgruber (drums)

Inkom:18 € (niet-leden),15 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

De jonge Duitse saxofonist Moritz Stahl brengt jazz die voluit hedendaags klinkt. Met het nodige respect voor de grote traditie vergroot hij het speelveld waarbinnen geïmproviseerd wordt. Met de Amerikaanse pianist Sam Hylton in zijn 4-tet zou dit wel eens verrassende vonken kunnen geven. Zowel Stahl als Hylton spelen regelmatig met Billy Hart, dat alleen al kan tellen als aanbeveling.

De Duitse saxofonist Moritz Stahl maakt volop deel uit van de Münchense jazzscene. Op 16-jarige leeftijd vervoegde hij de rangen van het Landesjugendjazzorchester of Bavaria en 5 jaar later werd hij lid van het Bundesjazzorchester (BuJazzO) o.l.v. Jiggs Wigham. Stahl is mede-oprichter van Ark Noir, waarmee hij het klankspectrum van jazz behoorlijk uitbreidt. In 2016 won hij de Kurt Maas Jazz Award. Hij musiceerde reeds samen met John Hollenbeck, Richie Beirach, Aaron Parks, en Dusko Goykovich. Dit concert biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met één van die jonge talenten die de traditie op een vanzelfsprekende manier nieuw leven weten in te blazen.

De jonge Amerikaans pianist Sam Hylton studeerde in Seattle bij o.a. Cuong Vu en Ted Poor. Hij vervolledigde zijn studies in München. Hylton werkte kort samen met Manfred Eicher van het ECM label en schreef muziek voor diverse films. In Duitsland speelt hij bij Ark Noir, een collectief dat met klankleuren tovert in een eclectische setting waarin jazz, rock, electonica en samples gebruikt worden. Sam Hylton werkte al samen met o.a. Billy Hart en Bill Frisell.

De jonge bassist Nils Kugelmann studeerde bij Henning Sieverts en is bedrijvig in de jazzscene van München. Naast jazz speelt hij ook electro in de clubs en kamermuziek in gerespecteerde cultuurhuizen. Hij heeft een eigen fijn jazztrio en schrijft ook regelmatig muziek voor theatervoorstellingen.

Drummer Sebastian Wolfgruber won in 2018 de BMW Welt Jazz Award met het Leo Betzl Trio. In de groep Fazer en het Vincent Eberle 5-tet speelt hij samen met gitarist Paul Brändle, die in Lokeren reeds te gast was aan de zijde van Rick Hollander.