Boundless Trio + Cel Overberghe

Wanneer: Zaterdag 20 november 2021 (20u30)
Bezetting: Patrick De Groote (trompet, bugel), Paul Van Gysegem (bas), Chris Joris (drums, percussie, piano), Cel Overberghe (sax).

Inkom: 15 € (aan de kassa),12 € (voorverkoop), 5 € (-25 jaar). Klik voorverkoop voor reservatie
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

Trompettist Patrick De Groote en bassist Paul Van Gysegem kennen elkaar sinds 1966. In het Boundless trio vervoegt percussionist Chris Joris deze twee protagonisten van de free jazz scene. In 2017 bracht het trio een eerste cd uit die enthousiast onthaald werd. Voor dit concert nodigen ze met Cel Overberghe een andere pionier van de vrije muziek in België uit. De bouwstenen van hun muziek zijn spanning, contrast, vraagtekens en een dialoog tussen kwetsbaarheid, kracht en tederheid.

Paul Van Gysegem heeft sinds de jaren 60 een dubbele passie: vrije muziek en plastische kunsten. In Lokeren zijn drie sculpturen van hem in het stadsbeeld terug te vinden, o.a. een kolossale metalen Coltrane, aan het begin van de Oude Heerweg, op een steenworp (letterlijk) van de plaats waar ooit de Lokerse Jazzklub onderdak had. Hij werkte muzikaal samen met o.a. Mal Waldron, Steve Potts en Steve Lacy. Compagnon de route sinds die beginjaren is trompettist/bugelspeler Patrick De Groote. Hij was samen met Van Gysegem o.a. te horen op Aorta, een LP die een kleine sensatie veroorzaakte toen die 40 jaren na de oorspronkelijke release opnieuw werd uitgebracht op cd.

Chris Joris is de muzikale ontdekkingsreiziger voor wie de vrije muziek geen onbekende is. In de jaren 70 trok hij op met o.a. Johnny Dyani. Hij speelde een aantal jaar geleden n.a.v. zijn 65ste verjaardag in de club met een groep met o.a. Eric Person en Naima (inderdaad, dochter van…).

Cel Overberghe pionierde in de vrije muziek rond dezelfde periode als Van Gysegem en De Groote hun debuut maakten. Hij was een belangrijke partner in de avonturen van Fred Van Hove en was trouw lid van de WIM (Werkgroep Improviserende Muziek). De laatste jaren speelt hij samen met zijn zoon Tom in CO2.

Philippe De Cleen schreef op website DA muziek het volgende n.a.v. de cd van Boundless: “Minstens zo opmerkelijk is de toegankelijkheid van het album. Velen schrikken zich een hoedje als het gaat om experimentele muziek of free jazz, maar dit is verteerbaar en behapbaar. En het spontane en toegankelijke gaan goed hand in hand. Het nieuwe 'Boundless' is een fijne verzameling van klankflarden, zeker voor wie een hedendaags muziekavontuur wil aangaan.”