Augusto Pirodda’s The Monkey And The Monk

Wanneer: Zaterdag 29 oktober 2022 (20u30)
Bezetting: Augusto Pirodda (piano), Manolo Cabras (bas), Marek Patrman (drums), Lynn Cassiers (zang, electronica), Ben Sluijs (altsax), Laurent Blondiau (trompet), Sam Comerford (saxen, klarinet)

Inkom: 15 € (aan de kassa),12 € (reservatie), 5 € (-25 jaar). Klik hier voor reservatie
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

The Monkey And The Monk is het nieuwe septet van de Italiaanse pianist Augusto Pirodda. Hij koos voor muzikanten die in totaal verschillende contexten kunnen spelen, van complexe veranderende structuren tot helemaal vrij spelen en van strak sectiewerk tot solospel. Mensen ook met de nodige gevoeligheid om te begrijpen wanneer het tijd is om te volgen en wanneer het voortouw kan genomen worden. Speciaal voor deze muzikanten schreef hij een suite in drie delen. Na concerten in het SMAK te Gent, in Brussel en in Italië, komt hij de nieuwe cd voorstellen in Lokeren.

Augusto Pirodda is een pianist die veelal solo speelt, een duo heeft met zangeres Emilia Vancini, een trio cd opnam met Gary Peacock en Paul Motion en ook met een 4-tet de studio indook. Hij speelde vorig jaar met The Broadway Loose in de Lokerse Jazzklub. The Monkey And The Monk verwijst niet naar Thelonious Monk maar naar de speelse pianist en de strenge (zelf)criticus die Pirodda is. Bij het schrijven van de muziek voor dit septet probeerde hij het concept van zijn solowerk in een groter ensemble te brengen. Spelen met de vormen en de klankcombinaties van een septet biedt hem een oneindig universum aan mogelijkheden.

Bassist Manolo Cabras en drummer Marek Patrman zijn oude getrouwen van Pirodda. Samen vormen ze de ritmesectie in het Pirodda Quartet en bij The Broadway Loose, waar ook zangeres Lynn Cassiers opduikt. In die band zingt ze standards, in deze groep zingt ze en maakt ze gebruik van enige elektronica om haar stem en de groep een bijkomende laag te geven. Altsaxofonist Ben Sluijs is uitgegroeid tot een indrukwekkende instrumentalist die gaat voor de muzikaliteit eerder dan krachtpatserij. Hij heeft een langlopend duo met Erik Vermeulen, speelt in ¾ Peace met Christian Mendoza en Brice Soniano en leidt een fijn quartet met o.a. Bram De Looze en Dré Pallemaerts. Trompettist Laurent Blondiau speelde ooit bij het Brussels Jazz Orchestra, is moeilijk weg te denken bij Octurn en is de bezieler van Mâäk. Sam Comerford, de Ierse saxofonist die drie jaar terug een fantastisch concert met de Zwitserse groep Aerie in de club speelde, komt ook mee. 14 dagen eerder zit hij ook al in de Lokerse Jazzklub met de New Wave jazz van Mobilehome. Comerford brengt deze keer niet enkel zijn tenorsax en clarinet mee maar ook zijn bassax.

The Monkey And The Monk brengt jazz als een klassieke compositie. Op het moment dat kamermuziek de overhand dreigt te nemen, komt de jazz van uit de achtergrond met de nodige energie de aandacht opeisen. Het belooft een bijzondere en mooie muzikale trip te worden.