Pierre Vaiana - Luna d'Argentu

Wanneer: Zaterdag 25 februari 2023 (20u30)
Bezetting: Pierre Vaiana (sopraansax), Artan Buleshkaj (gitaar), Lode Vercampt (cello).

Inkom: 15 € (aan de kassa),12 € (reservatie), 5 € (-25 jaar). Klik hier voor reservatie
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

Het trio Luna d’Argentu is een uitgepuurde versie van Pierre Vaiana’s grotere groep Amuri & Spiranza. Met sopraansax, gitaar en cello wordt een muzikale roadtrip verder gezet. De nieuwe composities openen nieuwe klankruimtes tussen kamermuziek, jazz, (vrije) improvisatie en traditionele muziek. De geest van Sicilië, waar Vaiana zijn ouders werden geboren, is permanent aanwezig in de muziek. Deze groep aan het werk zien zal ongetwijfeld een vredig gevoel met zich meebrengen en een glimlach op ieders gezicht toveren.

Pierre Vaiana is een van de specialisten van de sopraansax waarop hij een uniek en warm geluid ontwikkelde. Hij begon begin de jaren 80 in het Luikse te spelen, studeerde bij Steve Lacy, Garrett List en Frederic Rzewski. Eind jaren tachtig trekt hij voor 4 jaar naar New York om bij Joe Lovano les te volgen. Zijn onderzoek naar de wortels van de jazz en zijn muzikale inspiraties leidden hem naar Burkina Fasso en vervolgens verkende hij zijn eigen Mediterane wortels in Sicilië. Hij speelt met L’Ame des Poetes gekende en minder gekende klassiekers uit het Frans chanson en dat al 30 jaar lang.

Artan Buleshkaj werd geboren in Istog (Kosovo) in 1993 maar maakt ondertussen al een tijdje deel uit van die bloeiende Gentse scene. Hij is actief in talloze projecten binnen en buiten de bruisende muziekscene van die stad, in een breed muzikaal spectrum van pop tot (vrije) geïmproviseerde muziek. Buleshkaj trad reeds op in de Lokerse Jazzklub met het Mós Ensemble en met zijn eigen groep Anemic Cinema.

Ook cellist Lode Vercampt komt uit Gent. Hij beweegt zich met veel gemak tussen de folk, klassiek en jazz. Hij speelde in Brick (Mathias Van de Wiele, Ben Sluijs), werkte samen met Christian Mendoza en Bart Maris. Vercampt was freelancer bij Novecento, de Vlaamse Opera, I Fiamminghi en Prima la Musica. Maar hij deelde eveneens het podium met Gorki, Jo Lemaire, Johan Verminnen en Dirk Blanchard. Balancerend tussen klassieke muziek en vrije improvisatie speelt hij momenteel met verschillende formaties in binnen- en buitenland, onder andere met Kris Defoort, Wim Mertens en Osama Abdulrasol.