Impetus Group o.l.v. Dirk Serries
thumbnail DIRK SERRIES kwartet 2 200

Wanneer:
Zaterdag 14 september 2024 (20u30)
Bezetting: Martina Verhoeven (piano), Colin Webster (alto sax), Teun Verbruggen (drums), Dirk Serries (gitaar)

Inkom: 17 € (aan de kassa), 14 € (Voorverkoop/Reservatie), 7 € (-25 jaar). Klik hier voor ticketverkoop.
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

IMPETUS GROUP is Dirk Serries’ big band project. IMPETUS GROUP verwijst natuurlijk naar de Latijnse betekenis: aandrang, drijfkracht, maar sterker nog spiritueel naar de bewegende taal en kracht van elke muzikant in het ensemble tot realisatie van deze vrije improvisatie muziek. IMPETUS GROUP is ook een hulde en referentie aan de improvisatie scene van de jaren zestig en zeventig, waaronder de Londense scene onder leiding van gitarist Derek Bailey met zijn COMPANY groep alsook de Gentse beweging met hun beruchte festivals in het Gravensteen. De groep heeft een fluctuerende bezetting, naar gelang de beschikbaarheid van de muzikanten, de geografische ligging alsook zoals hierboven beschreven de specifieke muzikale rol die nodig is voor die versie van de groep op het moment van de realisatie. 

Na een aantal concerten verscheen in 2023 op het Oostenrijkse Klanggalerie de eerste worp, DENSITY DOTS, in een bezetting van Teun Verbruggen, Colin Webster, Tom Jackson, Martina Verhoeven en Dirk Serries.

Teun Verbruggen is wellicht de meest gevraagde jazzdrummer van België (denk maar aan Flat Earth Society, Warped Dreamer, Too Noisy Fish, Bruno Vansina en in een ver verleden het Jef Neve Trio) maar gelukkig maakt hij ook wel heel dikwijls muzikale uitstapjes richting de vrije improvisatie.  Zo was er reeds in 2014 de samenwerking met Dirk Serries als Art Of Cosmic Musings en kwamen zij terug samen in 2022 voor een opname van Dirk’s IMPETUS GROUP als een quintet.  En het klikte.  Voor dit concert in de Lokerse Jazzclub laat Dirk zicht in zijn IMPETUS GROUP vergezellen van deze 4 exceptionele muzikanten uit de free jazz/vrije improvisatie.  Martina Verhoeven is ondertussen geen onbekende meer vooral voor haar eigenzinnige stijl op de piano (haar belangrijkste inspiratiebron is Cecil Taylor, en dat zegt genoeg), Colin Webster is één van de meest toonaangevende saxofonisten uit de Engelse vrije improvisatie scene waarmee Dirk heel regelmatig samenwerkt.  Dirk zelf is een veteraan in experimentele muziek, actief sinds 1984, en legt zich de laatste 15 jaar voornamelijk toe op de vrije improvisatie op gitaar, zijn belangrijkste bron van inspiratie : Derek Bailey. Kortom stof genoeg om the schetsen dat die een bijzonder uitdagend en dynamisch concert gaat worden. Het belooft vuurwerk en absoluut een must voor het avontuurlijk oor.