Historiek

 

1965 was de tijd waarin het beroemde jazzfestival van Comblain-la-Tour, dat door de ex-GI Joe Napoli was gesticht uit dankbaarheid voor de op het eind van de oorlog genoten gastvrijheid, jonge mensen uit Lokeren en omgeving bij bosjes naar het Waalse dorpje deed afzakken. Terzelfder tijd was de Stichting Lodewijk de Raet gestart met het organiseren van jazzlabo's. Daar konden geïnteresseerden onder leiding van ervaren professionals en semi-professionals hun eerste stappen zetten in het zelf spelen van een muziek waarop op dat ogenblik in Belgische muziekacademies en conservatoria nog altijd een taboe rustte.

Uit een soort kruisbestuiving tussen die twee activiteiten ontstond op 1 februari 1965 de "Lokerse Jazzklub", waarvan de stichters - toen allemaal twintigers - met een enigszins missionaire ijver verkondigden dat zij "de jazzmuziek in al haar vormen wilden doen kennen en appreciëren".

Ondertussen timmert de Lokerse Jazzklub al 50 jaar aan de weg. In de loop van de jaren werd om diverse redenen verscheidene keren van locatie gewisseld. Na een inloopperiode als gast van de T-Club in de Prosper Thuysbaertlaan ging het naar de Jazz-Zolder op de Markt en van daar naar de Oude Heerweg. In oktober 1991 betrok de club het huidige stemmige oude fabriekspand in de Gasstraat in hartje Lokeren. Vanaf september 2017 vinden de concerten plaats in het clublokaal van de atletiekvereniging AVLO.  

Met de tijd vonden ook een aantal accentverschuivingen in de werking plaats. Gingen in een eerste periode initiatievoordrachten, platenbeluistering en bezoeken aan concerten overal te lande hand in hand met veertiendaagse eigen organisaties, dan domineert thans sinds vele jaren het eigen concertprogramma a rato van gemiddeld één of twee optredens per maand.

In de loop van de jaren defileerden op het Lokerse jazzpodium zowel veteranen uit New Orleans en Harlem als vaandeldragers van de moderne jazz als Dexter Gordon, Johnny Griffin, Art Farmer, Slide Hampton, Kai Winding, Barney Kessel, Horace Parlan, Mal Waldron, Red Mitchell, James Newton, Lew Tabackin, Randy Weston, Sam Rivers en natuurlijk ook - tot driemaal toe - ons nationaal monument Toots Thielemans. Maar ook ontelbare binnen- en buitenlandse bands maakten hun opwachting in de Lokerse Jazzklub. Hierbij was het ook steeds de bedoeling jonge, beginnende groepen een kans te bieden. Een overzicht van de programmatie de laatste jaren kan u terugvinden in de rubriek concertverslagen.

Uniek is waarschijnlijk ook wel het feit dat de club over twee 'huisorkesten' beschikt: The N.O. Train Jazz Band o.l.v. Lajos Van Peteghem en het Boss Ross Quintet o.l.v. voorzitter Guido Ros.

De voorbije 50 jaar werden begrijpelijkerwijs gekenmerkt door ups and downs. Grote namen trokken en trekken vanzelfsprekend een ruim publiek aan en soms was er in het verleden wel te weinig respons voor nieuwe, iets minder bekende groepen. De laatste jaren zal je de Lokerse Jazzklub echter zeker niet horen klagen. Een harde kern van trouwe fans ontbreekt op praktisch geen enkel concert en ook buiten Lokeren en het Waasland zijn er heel wat belangstellenden.

De toegangsprijzen voor de concerten worden bewust democratisch gehouden, zowel voor de leden als voor de niet-leden. Voor jongeren (-25 jaar) hanteert de club een meer dan aantrekkelijke toegangsprijs.