Mikael Godée - Eve Beuevens Quartet

Bezetting: Mikael Godée (sopraansax), Eve Beuvens (piano), Magnus Bergström (bas), Johan Birgenius (drums)
Wanneer: Zaterdag 23 maart 2013

Mikael Godée–Eve Beuvens Quartet doet lente Scandinavisch kleuren

Ondanks de barre weersomstandigheden liep de Lokerse Jazzklub aardig vol voor het concert van het Mikael Godée–Eve Beuvens Quartet. Tijdens dit laatste optreden van hun zes dagen durende Belgische tournee verschenen de drie Zweedse muzikanten en de Belgische pianiste dan ook als een perfect op elkaar ingespeelde groep op het podium.


De muziek van dit kwartet klonk subtiel mooi en lyrisch. Mikael Godée beschikt over een serene toon op zijn sopraansax en ging met zijn intrigerende melodieën de dialoog aan met de andere groepsleden. De rol van pianiste Eve Beuvens kan nauwelijks onderschat worden. Haar pianospel getuigde van finesse, oog voor detail en zin voor avontuur. Ze slalomde intelligent tussen de clichés door en injecteerde mee de scherpte en de intensiteit in de muziek.

Magnus Bergström plukte op zijn bas de passende  noten  om de muziek in een juiste plooi te laten vallen. De jonge Johan Birgenius drumde nu eens fragiel en dan weer krachtig met oog voor de klankkleur van de band en liet een grootse indruk na.

‘Op het repertoire stonden geen standards, maar enkel eigen composities. Of die nu neergepend werden door Beuvens of Godée, ze waren gegrond in de (soms volkse) traditie, maar werden in een hedendaags idioom gebracht, waarbij ruimte was voor wisselende duo’s en trio’s binnen de kwartetformule. In ‘Les roses de Saadi’, geïnspireerd op een gedicht van Marceline Desbordes-Valmore, klonk de sopraan van Godée heel vocaal. Het nummer werd één van de hoogtepunten van een beklijvend concert. Als bisnummer speelde de groep ‘Nous n’irons plus au bois’. Toen de aanwezigen huiswaarts keerden na het concert, lag Lokeren bedekt onder een sneeuwtapijt (op 23 maart!). Even rees er twijfel… Waren we nu in Lokeren of in Göteborg?