Saxconnection

Bezetting: Gary Smulyan (baritonsax), Dick Oatts (altsax), John Snauwaert (tenorsax, sopraansax), Bruno Castellucci (drums), Bart De Nolf (bas)
Wanneer: zaterdag 10 november 2012

Zaterdag 10 november viel de groep Saxconnection te beluisteren in de Lokerse Jazzklub. Dit ensemble bracht straight ahead jazz waarin een spectaculaire frontline van drie saxofoons handig werd uitgespeeld. De Amerikaanse baritonsaxofonist Gary Smulyan en altsaxofonist Dick Oatts spelen beiden bij het vermaarde Vanguard Jazz Orchestra en samen met de Belgische tenor John Snauwaert klonken ze samen ook als de saxsectie van een bigband.

Gary Smulyan is een snedige solist met een indrukwekkend geluid. In ‘One for Benny’ - een tribute aan Benny Golson -  trok hij alle registers open, opgepookt door de jarige drummer Bruno Castellucci, die ondanks zijn 68 lentes nog steeds fris en enthousiast klinkt. Niettegenstaande zijn reputatie als top baritonspeler blijft Smulyan een teamspeler die ruimte laat aan de andere musici en tijdens de set nog last minute wijzigingen aanbrengt om het geheel zo goed mogelijk te laten klinken.

Altist Dick Oatts klonk als iemand die gretig naar de oude meesters geluisterd heeft (Charlie Parker bijvoorbeeld) en die invloeden inpast in zijn spel, dat hedendaags klinkt. In de suite van drie ballades maakte hij indruk met ‘The Nearness of You’. In diezelfde suite riep John Snauwaert met zijn zwoele versie op tenor van ‘You Don’t Know What Love is’ reminiscenties op aan Billie Holiday en Lester Young.

Bassist Bart De Nolf soleerde maar een paar keer. Zijn accurate baslijnen zorgden samen met het drumspel van Castellucci vooral voor de basis waarop de drie saxen hun kunnen konden etaleren. In een ritmesectie zonder piano of gitaar weten enkel de betere bassisten hier op een vlotte manier mee om te gaan.

Als bisnummer speelde de groep ‘On Green Dolphin Street’.